Parga - så var det

2017 Oktober 16

 

2017 var första hösten vi åkte till Parga, Grekland, för yoga och simning. Men inte sista. Resan kan inte beskrivas som något annat än succé när man lyssnar på deltagarna efteråt. Alla rekommenderar resan och ger högsta betyg till det mesta - inte minst helheten, stämningen och ledarna. Nästa år blir det repris, 1-8/10 2018.

31 glada deltagare bodde på fantastiska boutiquehotellet Salvator Hotel Villas & Spa, på en bergssluttning ner mot den vackra staden och fyra olika stränder. Hotellet hade förutom inspirerande mat och underbar personal, också en finfin pool med utsikt och en underbar yogashala, också den med utsikt.

Pool med utsikt.

Deltagarna kunde själva välja mellan yogaprogrammet och simprogrammet varje dag. En del höll sig till ena, andra till andra, men många hoppade emellan. T ex var nästan alla med på morgonens yoga, från soluppgången och två timmar framåt.

Yogashalan hade plats för hela gruppen, och hade en härlig stämning. 

Vi gjorde utflykter, både vandring (eller löpning, för några) upp i bergen och per båt till Paxos och Antipaxos, där det blev härlig simning/bad även för dem som annars höll sig till yogan.

Yogisarna fick också chansen att lära sig crawlteknik i hotellets pool, vilket många uppskattade mycket. Likheterna mellan yoga och simning är många, inte minst fokuset på andningen, det meditativa och kroppskontrollen. Yogisar har generellt sett lättare att ta till sig crawl och lär sig ofta väldigt fort. Och simmare har stor nytta av yogan.

Simgänget övade teknik både i poolen och i havet, därtill innehöll programmet både äventyrssimning, distanssimning och swimrun.

Här är några av deltagaromdömena efteråt:

"En fantastisk kombination av härlig yoga med jättebra lärare, underbar miljö, god mat, härlig grupp med mycket skratt! Är supernöjd med allt och kan varmt rekommendera detta upplägg! Kommer bära med mig denna upplevelse som en juvel i hjärtat."

Marie Linder

"Mer engagerade ledare är svårt att hitta. Jag har utvecklats mycket i min yoga tack vare Marika och Pål som tränare. Att få delta i workshops och förstå hur kroppen påverkas av att träna rätt ger en ytterligare dimension till yogan. Jag fick även chans att lära mig några grunder i crawl tack vare Ulf som är den mest pedagogiska person jag mött. Jag har träffat många nya vänner och det var längesedan jag skrattat så mycket. Äsch detta är svårt att beskriva i ord. Ni måste helt enkelt uppleva detta!!"

Cathrine Bognäs

"Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin har haft en bättre semester. Jag längtar redan efter nästa år."

Mikael Andersson

"En fantastisk vecka, som blev bättre än jag kunde ana. Nu är energidepåerna åter påfyllda. Tack för en fin vecka, jag kommer åter!"

Åsa Nyström

"Träffa nya människor som vill umgås och utmanas tillsammans i en väldigt avslappnad stämning. Professionell coachning i yoga och simning i kombination med glimten i ögat och många härliga skratt."

Susanne Klyft

"Gemenskapen var det allra bästa. Och att alltid fanns något att vara med på för alla, trots olika förutsättningar."

Daniel Ögren

"Den perfekta resan om man vill ha massor av kvalitetsträning, njuta av sol, bad och god mat samt umgås med gamla och nya vänner!"

Sandra Marinilli

"Har redan rekommenderat och pratat mig varm kring resan och upplägget till vänner. Njutning, hälsa och välbefinnande i fantastisk kombo som resulterar i att du kommer hem som en ny människa."

Tove Lindqvist

Nu finns endast ett fåtal platser kvar att boka för den som vill följa med oss till Mallorca i vår. Läs mer om resan här.

Norwegian har ändrat i sina tidtabeller, så både dit- och hemresorna har blivit ändrade för flera av flygalternativen (oftast senare nedresa och senare hemresa, men fortfarande samma dagar som tidigare). För hemresan 16 maj har vi bytt från Norwegian till SAS för att få senare hemresa även detta datum. Se detaljer om flygtider mm här

För dig som vill hyra cykel är det dags att göra det innan januari är slut för att inte drabbas av prishöjningar (50 kr per hyresdag). 

Detaljerat program beräknas komma ut i början av februari, med sedvanligt många parallella aktiviteter att välja mellan för både simning, cykel, löpning, yoga och andra äventyr.

En av frågorna i deltagarenkäten efter Tri Mallorca 2016 var "Skulle du kunna rekommendera denna träningsresa till en vän eller kollega?". ALLA som svarade på enkäten svarade Ja på den frågan.

Varför är vuxna människor så lyriska och återkommer år efter år till denna Sveriges mest populära träningsresa för triathleter? En del av svaret finns kanske i att man får vara barnsligt hängiven i en vecka eller två. För det är vuxenkollo för triathteter och andra träningsglada människor det handlar om.

 

Här en kortversion av filmen om hur Tri Mallorca upplevs. En längre finns här.

Kommentarer från deltagarenkäten inkluderar sånt som:

"Årets två bästa veckor, varje år!"

"Härligt med olika människor som är likasinnade."

"En svårslagen kombination av bra träningsupplägg & att möta likasinnade nya människor."

En annan typiskt kommentar är:

"Jag har utmanat mig själv, blivit utmanad och flyttat mina gränser. Det har varit två magiska veckor och jag rekommenderar alla att följa med, oavsett om man gillar triathlon eller bara ägnar sig åt någon av grenarna. Stämningen är superhärlig, inkluderande och varm. En helt fantastisk upplevelse."

Ja, så här håller det på. Allra bäst betyg av resans olika delar fick Stämningen/trivseln (4,78 av 5 möjliga), följt av Helheten (4.72) samt Ledarna (4,65). Delgrenar som betygssätts (simning, cykel, löpning och yoga / styrka&rörlighet) får också ett snittbetyg över 4,5.

En typisk kommentar om ledarna:

"Det bästa med resan var alla ledare som hade ett stort engagemang på våra turer. Jag älskar när Johanna skarpt talar om för oss att hon ska kolla in oss längst bak om vi verkligen gör tecken bra på cykelturen och Roger som paceade upp oss för backen till piggen. Ulf och hans armar, Marika som plockar in själen i yogan och Pål som en god manlig förebild. Jag tycker också att det var otroligt prisvärt - även avslutningsmiddagen."

Det enda som inte fick toppbetyg var egentligen hotellet, detta år. Eller egentligen kanske strulet med att alla inte fick plats på samma hotell utan några fick bo på hotellet intill.

Till 2017 har arrangören Tri World lovat att det inte ska ske igen. Så det blir lite svårare att få plats nästa år. 2017 flyttar Tri Mallorca nämligen tillbaks till hotellet Viva Tropic, som man hade som bas under 2011 och 2012, när resan hittade sin form. Det är ett hotell i samma kedja, så maten och servicen lär bli lika fin. Rummen är lite finare på Tropic. Läget är dessutom bättre, eftersom Viva Tropic ligger inne i själva Port d'Alcudia.

Här en artikel från brittiska The Telegraph om hotellkedjan Viva, som sägs sätta standarden för cykel- och triathlonhotell på ön.

Läget ger nya möjligheter till bättre löpupplevelser, vandringar, mountainbike och att snabbare komma ut på fincykling. Samt till trivsamma utflykter när man inte tränar, i form av bra shopping, mysfika och fantastiska restauranger för t ex tapas.

För det är något deltagarna uppskattar. Här är en deltagarkommentar om den speciella stämningen: 

"Jag är så tacksam att jag får möjlighet att delta på era träningsresor. Det är livskvalitet på hög nivå. En möjlighet för mig själv att tanka kraft och energi till årets övriga dagar."

Många av deltagarna tävlar också antingen på olympisk distans (på andra sidan ön, med resa arrangerad direkt från hotellet), eller på Ironman 70.3 Mallorca. Tävlingen har just Viva Tropic som officiellt race hotel, med start, växlingar och mål bara ca 100 meter från hotellet.

2017 kommer Tri Mallorca att kunna bokas från 27 april till och med 16 maj, från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Reslängderna är 7, 10, 12, 14, 16 och 19 dagar. Här hittar du mer info och kan boka.

Senaste infon och snacket deltagarna emellan hittar man i Tri Worlds facebookgrupp.

2016 gjorde också tidningen Triathlon Plus ett reportage från Tri Mallorcas sista vecka. Nedan kan du se bilder på det reportaget. Vill du läsa det i sin helhet, kan du beställa tidningen från Dohi Publishing.

 

Foton: Ola Höiden respektive Triathlon Plus. 

Träningsresan till Turkiet var fullbokad. Två båtar tog deltagarna runt i den turkiska skärgården utmed lykiska leden (en av världens finaste vandringsleder). Antingen sprang eller vandrade man till någon vik dit båten kom, eller så var man ombord på båten och simmade sista kilometern/kilometerna in från öppet hav in till nästa mysiga vik. 

Sov gjorde man i hytter så klart, men de flesta valde ändå att sova under stjärnklar himmel på däck. Det var tillräckligt varmt för det och en fantastisk upplevelse i sig. Varje morgon började sedan med yoga. Ombord fanns kapten och kock. Totalt sett en riktigt härlig kombination av semester, äventyr och bra träning.

De flesta av deltagarna svarade på uppföljningsenkäten efter resan och gav då det smått otroliga snittbetyget 5,0 av 5,0 möjliga för både helheten och stämningen/trivseln. Alternativen på betyg var värdelöst, dåligt, ok, bra och fantastiskt. Och alla gav alltså betyget fantastiskt för dessa två frågor. Vilket i sig är fantastiskt.

Även övriga delar som bedömdes fick väldigt bra omdömen av deltagarna, även om det då fanns åtminstone någon som bara tyckte att det var "bra", även om de flesta tyckte att det mesta var fantastiskt.

11 - 18 oktober 2015 pågick alltså Team Snabbare Sea Camp - Liveaboard i Turkiet, Tri Worlds flytande träningsresa med boende på båt. På programmet: Simsafari, crawlteknik, löpteknik, underbar traillöpning, swimrun, paddling, vandring, båtliv, semesterliv och massor av härlig yoga därtill.

2016 kommer att bli ungefär som 2015, men antagligen lite mer välorganiserat när det gäller löpning och vandring, eftersom svårighetsgraden på olika delar av lykiska leden till stora delar var okänd för oss första året. Men ett äventyr kommer det garanterat ändå att bli!

Vill du hänga med själv på vår nästa Sea Camp i Turkiet så är det 25/9-2/10 2016 du ska göra ledig i kalendern.

Mer info och bokning inför Sea Camp 2016 hittar du här.

De extremt nöjda och återkommande träningsresenärerna skriver omdömen om Tri Mallorca som "7 dagars barnkalas", "Har inte träffat någon som inte är nöjd", "Överträffade mina förväntningar med råge, nästa år blir det två veckor", "En resa för alla oavsett mål/träningsnivå. Jag känner att jag gått från nybörjare till lite mer erfaren på 1vecka.", "Prestigelös träning och alla inkluderades." och "Bättre träningsresa går helt enkelt inte att få.".
Så hur är det då att vara med på en sådan resa? Här är en rapport med många bilder (foto: Gunnar Eld om inget annat anges) och lite text från den sista av vårens Tri Mallorca-veckor. 

En av höjdpunkterna: på toppen av Puig Mayor, under Stora Bergsturen. Efter att ha bussats iväg cyklar gänget, uppdelade i fartgrupper, hela bergskedjan hem till Viva Blue i Playa de Muro - blir mellan 12 och 14,5 mils bergscykling. En heldag. Den längre varianten för dem som passar på att cykla nerför och uppför episka serpentinerna till/från Sa Calobra också, när de ändå "är där". Näring från samarbetspartners Nutrixxion/FeelAlive och Maxim väntar också på deltagarna under turen, vilket uppskattas eftersom det lätt blir lite tomt i tanken hos en del trots fikastopp i Soller och "Coma café" under den nya dragningen av bergsturen i år.

Bergslöpning/bergsvandring till toppen Talaia d'Alcudia, och vuxenpoolen på hotellet är några helt andra höjdpunkter. Foto: Tri Mallorca-gänget.

 

Samma koncept som för Stora Bergsturen Cykel tillämpas även för simning. Men då går bussturen bara med till Port d'Alcudia och så simmar man 4 km tillbaks igen. Ovan glada förväntansfulla simmare i luckan mellan buss dit och simning tillbaks. Nedan bussturen (ja, lokalbefolkningen stirrar en del på våtdräktsresenärerna) och lite avbad och firande. Samarbetspartnern Head sponsrade bl a med våtdräktspannband under påskveckan av Tri Mallorca, då det var lite friskare i vattnet än när denna bild togs i maj.

Team Snabbares och Tri Worlds träningsresor världen runt är mycket uppskattade och populära. Deltagarna ger alla delar i resan till Mallorca över 4 i betyg i snitt, på en femgradig skala. Helheten samt Stämningen/trivseln får båda 4,74 i snittbetyg. Det är antagligen en del av förklaringen till framgången. Deltagarna trivs med ledarna, sällskapet, omgivningarna och programmet. De tränar inte bara. Det kan man ju göra hemma. Det verkar som Team Snabbares ledord "Inspiration, Kunskap och Utveckling" har etsats in i resornas själ.

Eller som ett omdöme var efter resan: "Maxat träningsutbud, toppenbra ledare, utmärkt hotell med riktigt bra mat. Oavsett om du tillhör eliten eller är nybörjare får du ut allt du kan önska, och massor med härliga nya vänner på köpet. Skön o glad stämning, träningsförutsättningarna perfekta.".

Ett annat svar på den uppföljande enkäten efter resan var: "En oförglömlig träningsresa med fantastiska, inspirerande och kunniga ledare!"


Några av ledarna under sista veckan våren 2015, under ett ledarmöte. Trivsel smittar. Totalt fanns närmare 30 ledare på plats under vårens Tri Mallorca, alla med samma inbjudande och peppande grundinställning, men med kompletterande profiler. Precis som deltagarna finns här både elit (flera regerande svenska mästare), de som mer nyligen har börjat träna triathlon men har extra bra ledaregenskaper, ett gäng gamla cykelrävar "som kan varenda fik på Mallis" och till och med läkare och naprapater.

Dagarna hålls ihop av några enkla rutiner. Varje dag inleds med morgonträning innan den gemensamma frukostbuffén. Om man inte vill ta sovmorgon, vilket deltagarna uppmanas att göra ibland. Väldigt få tränar för lite och vilar för mycket under en sån här träningsresa. Man kan simma, yoga eller jogga på stranden på morgonen. 

Så här ser det ut under avslappningen efter morgonyogan. Innan frukostbuffén. Att möta soluppgången på detta sätt gör en redo för en ny dag.

Till frukost har gruppen, på 60-80 personer, en egen avdelning i matsalen. Kockar lagar omeletter med det man vill ha i. Det finns drösvis med färsk frukt och färskpressade juicer att välja bland för att släcka törsten. Espresson ingår också så klart. En massa annat gott och nyttigt (allt från havregrynsgröt till cava) kan man också få sig till livs. OK cava är inte nyttigt, men ibland gott. Våfflor och pannkakor med färska bär, grädde eller choklad på kvalar kanske in i samma kategori. 

 

 

Sedan är det träningsaktiviter hela dagen för den som vill. Så mycket att man inte kan vara med på allt, för en hel del går parallellt. Det finns kurser, workshops, teknikträningar med kunniga ledare som ger individuell feedback. Och det finns en massa träning man blir trött av. I vacker miljö och i trevligt sällskap. Klockan 17 är det någon form av yoga, t ex triathlon yoga eller core yoga. 

 

Efter det är det gemensamt infomöte där alla får dela med sig av hur deras dag har varit och där man planerar och diskuterar vad som står på programmet imorgon. Sånt skapar sammanhållning och gör att fler lär känna varandra. Foto: Peter Ståhl. 

 

På kvällarna är det varannan dag gemensam middagsbuffé med fantastiskt bra mat, och varannan dag fritt val. En del äter då med familjen (en del har barn med sig) i lägenheten (som har pentry och matplats och balkong), en del gör utflykter själva eller i mindre grupper, och många samlas i lobbyn för att gå ut till någon av de närliggande restaurangerna ihop - i lite olika konstellationer varje gång.

Fokus är ju på träningen, och att utvecklas och må bra. Att komma hem gladare, brunare och starkare. 

Det finns tid både att slipa sin löpteknik en hel del samt prata med duktiga löpcoacher. Två av dem är på bild ovan (nere tv) - Tina Åström och Ullis Eriksson. Man kan springa intervallpass och man kan springa inspirationspass i bergen t ex. 

 

De flesta träningstimmarna för de flesta deltagarna tillbringas ändå på cykelsadeln. Att kämpa och få lön för mödan. Att få njuta och att utvecklas. Att få goda vänner. Allt i ett landskap som tar andan ur en lika ofta som träningen i sig.

Det är en speciell känsla att komma upp för Puig Mayor, eller för Sa Calobra. Eller hela vägen ut till fyren på Formentor (dit vägen ut är finare än på många decennier). Dessa långa cykeldagar i fantastisk bergsmiljö sätter sin prägel på resan för många.

Krister "Triathlongubben" Skoglunds vad, samt Björns och Cecilias gemensamma cykling uppför Puig Mayor.

Yoga och ibland även annan funktionell träning erbjuds varje dag, ofta flera gånger om dagen. Passen är mycket välbesökta och uppskattade.  

Yoga för triathleter kompletterar den annars rätt slitsamma mängdträningen perfekt. Korta höftböjare blir långa. Träningsstressade kroppar blir avslappnade. Och samtidigt väcks kroppsmedvetenhet, rumpmuskler och bålmuskler till liv - för att kunna användas även inom simningen, cyklingen och löpningen.

 

Här visar yogafröken Marika Török att hon kan själv också, på stranden nedanför hotellet, där även morgonyogan hålls. Övriga yogapass hålls oftast på gräsmattan vid hotellet.

Simningen var en av de delar som fungerade bättre än någonsin på årets Tri Mallorca, enligt deltagarna. Head coach Ulf Hausmann såg till att kvaliteten var hög och att simmarna fick individuell återkoppling och utvecklades under varje pass, oavsett om det gick av stapeln i hotellets superfina tävlingsbassäng eller i havet (det fanns oftast flera ledarledda pass om dagen). 

 

Tre tränare på kanten. Fr vänster: Simon Wahlström, Jens Mårtensson och Ulf Hausmann. Foto: Tri Mallorca-gänget.

 "Ja, idag tänkte jag att vi skulle öva på..." börjar coach Ulf i soluppgången.

Ibland kunde man få sig en filmad simanalys till middagsbuffén också. Foto: Tri Mallorca-gänget.

SwimRun-träning erbjöds också. Ingen frös.

Ännu en härlig dag i sadeln väntar. Uppställning varje morgon efter frukost vid cykelutfarten, direkt utanför det med dubbla säkerhetsgrindar bevakade och mycket välutrustade cykelgaraget på hotellet. Därinne fyller man på luft och vatten, får service, tvättar och låser fast sin cykel. Snabbt och smidigt alltihop.

 

Cyklingen på Mallorca är inte bara träning. Det är magiskt vackert också.

Ibland är det lugn körning och njuta av utsikten som gäller, ibland strukturerad belgisk kedja, åter igen tempointervaller. Man hinner med mycket på en vecka eller två.

Uppifrån vänster: Sa Calobra (Ormen), Simon Wahlström och Emma Graaf tankar under ett långpass, cykellunch i Orient, cykelmekarkurs med Jens Mårtensson och Cecilia Jessen, samt längst ner till höger: After bike. Foto: Tri Mallorca-gänget.

Löpningen sker ju också i ganska omväxlande, men väldigt sällan tråkiga omgivningar.

 

Bergslöpning i hissnande vacker och utmanande terräng. Här med Cecilia Jessen, Mikaela Persson och Malin Agestam. Foto: Tri Mallorca-gänget.

 

Efter löpning eller vandring under ett antal timmar, kommer man till slut fram till den sista klättringen ner till magiskt vackra viken Coll Baix, där många tog sig ett dopp innan löpning eller vandring till Alcudia stad. Ännu en höjdpunkt på årets Tri Mallorca.

I år var ett 30-tal av deltagarna sista vårveckan som var med och tävlade i Ironman 70.3 Mallorca. Det är en tradition, eftersom deltagare på Tri Mallorca gjort så ända sedan den första Ironmanstämplade tävlingen kom till ön. Helgen innan går också baleariska mästerskapen på olympisk distans, Mallorca Triathlon, på andra sidan ön i Colonia sant Jordi. Även den lockade som vanligt många deltagare från resan. Från den kan nämnas att Mikaela Persson, med även i år som ledare och regerande svensk mästarinna på just olympisk distans, kom på en fin tredjeplats i det starka internationella startfältet. Och många andra gjorde strålande lopp. Men allt det är en annan historia, liksom egentligen de många starka insatserna i IM 70.3 Mallorca. 

Men lite kan vi väl bjuda på av tävlingen även här. Vi kan t ex avslöja att det som vanligt var väldigt varmt, att Team Snabbares hejaklack var bäst och att det var väldigt kul att följa dem som tävlade. Inte minst Patrik Nilsson, Sveriges bäste manlige triathlet på längre distanser. Han är ensam svensk om att ha vunnit en Ironmantävling i herrarnas proffsklass, och ändå är han fortfarande ung och lovande. På TriMallorca har han varit med tidigare som ledare och i år bjöd han på sig själv under frågestunden inför tävlingen (bilden här ovan, foto: Peter Ståhl), samt inte minst under själva tävlingen när han gick ifrån klungan och sprang till sig en fin andraplats i proffsklassen - den bästa svenska prestationen genom tiderna i denna tävling. Stort grattis! Rycket ser du här nedan. 

 

 

 

Överst: Juan Pla bjuder på sig själv och tar emot publikens jubel under den avslutande löpningen. En fallen hjälte vilar i vattenbrynet efter målgång. Samt Patrik Nilsson, tvåa och David McNamee, trea, firar efter loppet. Foto: Tri Mallorca-gänget.

På bilderna ovan ser man att det var varmt under IM 70.3 Mallorca. Bilderna: Simstartsaction, följt av Patrik Nilsson samt Emma Graaf, båda svenska proffs, här under cyklingen. Därefter den avslutande löpningen längs en gassande strandpromenad. Sista bilden fångar ögonblicket när vattnet räddar dagen för Mats Sjödin. Han och många andra hjältar från Tri Mallorca överträffade sig själva under loppet. Speciellt när det gick tungt i värmen på den avslutande löpningen.

Men som sagt, Tri Mallorca handlar bara delvis om prestationer och tävlingar. Och den handlar bara delvis om den fantastiska miljön, de kunniga och inspirerande ledarna och det väl komponerade programmet. Framför allt handlar det om alla underbara människor som åker med år efter år och förgyller en vecka eller två inte bara för sig själva utan också för varandra. Det är gästerna som gör festen. Och under Tri Mallorca är det mycket triathlonfest!

  Sydafrika visade sina bästa sidor för oss som åkte med på Team Snabbares och Tri Worlds träningsresa till Stellenbosch/Kapstaden. Här är en reseberättelse i få ord och många bilder.

  De flesta toppade resan med en safari som avslutning, och var då borta 13-26 februari. Övriga två dagar kortare. Efter resan dit och incheckningen på Stellenbosch Academy of Sports där vi (och diverse rugby-, sim- och triathlonlandslag) bodde, blev det lite uppmjukande yoga. Och genomgång av programmet för resan. Här hotellet:

  Nästa dag började med morgonsimning innan frukost, i en av de fantastiska poolerna i närheten av Stellenbosch Academy of Sports. Denna morgon var simningen vid Paul Roos Gymnasium. Inspirerande utsikt.

  Efter att ha provat ut våra hyrcyklar tog vi därefter transfer till Simon's Town första hela träningsdagen, för cykling på Kaphalvön (där världens största cykeltävling går av stapeln varje år).

  Vi kollade först in pingvinerna, och cyklade därefter i samlad trupp en bit innan vi delade upp oss i olika grupper.

  En grupp drog till Godahoppsuppden och tillbaks för att få ett längre pass i lite högre fart.

  Övriga njöt desto mer av utsikten på vägen.

  Efter fantastisk lunch - grillad tonfisk för de flesta - samlade grupperna ihop sig framåt Chapman's Peak Drive, kanske världens vackraste cykelväg.

  Team Snabbares Pål Török har cyklat på många vägar, men Chapman's Peak Drive tar priset.

   

  Många bilder blev det under pausen på toppen.

  På morgnarna var det antingen simning eller yoga. Här yoga.

  Träningsdag två återvände vi till Kapstadens omedelbara närhet. Nu för klättring, vandring och terränglöpning uppför och nerför Table Mountain. Vi delade upp oss i olika grupper, så alla kunde ta det i sin takt. Enkelt var det inte för någon. Här gruppen som tog den svåraste vägen upp.

  På vissa ställen fanns kedjor eller handtag att hålla sig i. På andra ställen inget alls.

  Man kunde ju också ha tagit linbanan, som du ser i bakgrunden. Vandringen/klättringen/löpningen upp tog 2,5 timmar.

  På toppen blev det fika och sedan klättring, vandring och löpning ner till Camps Bay.

  Sydafrikas nationalblomma Protean kan ses i många varianter.

  Efter en hel dags klättring, vandring och löpning kom vi till slut fram till Camps Bay för ett dopp.

  Efter den svindlande inledningen blev det lite lugnare dag tre. Lugn cykling ner till indiska oceanen och strandbad i Strand.

  Därefter cyklade vi upp till Lourensford Estate för lunch och vinprovning. Och blev hämtade med buss för skjuts hem. Många goda viner provades och många köpte med sig hem också. Mycket trevligt!

  Trots vinprovningen var alla glada och pigga till morgonens simning dagen efter, nu i den fantastiska anläggningen Coetzenburg Stadium. Också den på gångavstånd från hotellet. På den intilliggande friidrottsanläggningen var det full fart redan före klockan sju på morgonen med tävlingar och entusiastiskt hejande publik. Efter simningen promenad hem i 25 graders värme mot frukost på hotellet. Det blev många simpass totalt under tiden i Sydafrika och alla deltagare fick också en filmad simanalys.

  Förmiddagen aktivitet bestod i löpteknikkurs och löpanalys, under ledning av Marika Török. Mycket uppskattat.

  På eftermiddagen cyklade vi upp till en fantastisk vingård, ägd av diamantmagnaten Graff.

  Fantastiska och inspirerande omgivningar. Vi provsmakade några druvor, både i fast och flytande form.

  Ulf och Johan tycker att livet är rätt ok.

  Nästa dag var det dags för mountainbike i Bottelary Hills, ett av de fantastiska trailområdena runt Stellenbosch. Många varianter möjliga, vi hann bara provsmaka. 

  Fantastiska single tracks som utmanade både uppför och nedför.

  Även här provsmakade vi vindruvor, här Chardonnay. Oväntat söta och goda.

  Efter några timmar i sadeln är det dags för finfika. Som alltid på vingårdarna är det både extremt gott och mycket prisvärt.

  Nästa dag var det dags för en tripp in till Kapstaden. Först på programmet: kanot. Vi såg både sälar och en val! 

   

  Efter lunch och vandring i Kapstaden stod lite shopping och fika och slutligen middag i Waterfront på programmet.

  Hanna hoppade förtjänstfullt in och pryade lite under ett av dansuppträdandena, när vi ändå var på plats.

  Fantastisk mat och gott vin. Igen.

  Sydafrika är ett land med stora kontraster. Lördagen den 21 februari fick vi verkligen vara med om två helt olika saker, och båda gjorde rejäla avtryck.

  Först upp tidigt för transport till Grabouw och deltagande i världens största XTERRA, alltså off-road triathlon. Vi körde Lite-varianten som är både lite kortare och snällare än den som gick dagen efter, eftersom många var nybörjare på MTB. Detta var verkligen ett fantastiskt kul och inspirerande event som riktigt kokade av positiv energi.

  "Xterra is all about connecting to nature instead of your iPad" som Trey Garman från Xterras moderorganisation på Hawaii sa under eventet.

  Regerande mästaren och Sverigebekantingen (deltog i XTERRA Sweden i somras) Dan Hugo höll tal till deltagarna innan start.

   

  Tävlingen var samtidigt uttagning till Sydafrikanska juniorlandslaget, så många supersnabba var med, vid sidan av alla glada entusiastiska nybörjare och alla däremellan.

  Cyklingen gick rätt mycket på skönt svängande single track, men även bredare grusvägar och skogsvägar. Mycket uppför och nerför, men aldrig farligt. Bara roligt. Och jobbigt!

  Löpningen gick i fantastisk terräng den också. Vi fick vada över en mindre flod, ta oss igenom ett träsk och springa uppför och nerför mest hela tiden annars. Utom på slutet då det gick i lös sand intill dammen där simningen gick, sista kilometern in mot tävlingsområdet. Till slut kom vi alla i mål, mycket nöjda!

  ...och fick våra medaljer.

  Efter tävlingen bar det av till Kapstadens största township, Khayelitsha, med 1,6 miljoner invånare i mestadels enkla plåtskjul. Många vita sydafrikaner är fortfarande rädda för att åka hit. Vi ville dock träffa folk som bor här, se på positiva exempel, ge konkret hjälp och lära oss mer.

  Så vi hade bestämt träff med Loyiso Damoyi, inflyttad som ung till Khayelitsha och nu en av många förgrundsgestalter för den positiva utveckling som kontinenten och landet i stort är inne i. I takt med att fler får el och vatten frigörs tid för att kunna ta ett jobb, försörja sig och skapa sin egen framtid. Loyiso berättade sitt livs historia och bjöd in oss att träffa hans familj (som bjöd på mat) och det afterschool program med dans, musik och teater som han startat (som bjöd på dansuppvisning) för att barn och ungdomar ska få bättre förebilder och alternativ än gängvåld, droger och kriminalitet. Vi bjöds på en känslomässig berg-och-dalbana med många starka möten, skratt och gråt om vartannat, som vi nog aldrig kommer att glömma!

  Berättelserna, frågorna och diskussionerna handlade bland annat om religion, ras, initieringsriter (Loyiso blev av med halva lillfingret som barn, som alla andra i hans situation), omskärelse, kärlek, frihet, familj, trygghet, lojalitet och framtid.

  Vilken styrka det finns hos dessa människor, och vilken ubuntu (afrikansk etisk och humanistisk filosofi som fokuserar på människors lojalitet och relation med varandra). Vi har mycket materiellt som de saknar. Men de har också mycket som vi förlorat i vårt moderna, individualistiska och materialistiska samhälle.

  Här en fantastiskt god lunch township style, i skjulet där Loyiso växte upp.

  För många i närområdet var vi minst lika spännande som de var för oss.

  Kul att få se sig själv i telefonen.

  Hemma hos Loyiso. Han provade att bo på en fin adress inne i Kapstaden, men kände sig inte hemma. Så han flyttade tillbaks till Khayelitsha igen, och jobbar nu med att få fler att bidra till att folk där får det bättre. Och så sparar han för att ha råd att gifta sig.

  Standarden i kåkstaden uppgraderas varje år. Många har nu el, vatten och murade små hus. Men de flesta har enklare standard. Fyra familjer delar ofta på en bajamaja/toalett med latrintunna.

  Hårfrisör, township style.

  Affären på hörnet.

  Team Snabbares ledare Pål Török fick snabbt tre kompisar i kåkstaden: LUKHO, ANELE och MADODA. Gladast i hela Khayelitsha?

  Nästa dag var det åter yoga på morgonen, och dags att reflektera lite. Här huvudstående.

   

  Därefter bar det av till mountainbike- och trailparadiset Jonkershoek, för inspirerande cykling och även lite teknikövningar i mountainbike. Och härlig fika för träningsresenärer som började känna sig rätt slitna vid det här laget.

   

  På kvällen var det avslutningsmiddag i Stellenbosch. Maten och vinet här är definitivt värt ett besök bara det!

  Ulf Hansens berättelser om sin ungdoms snusrus drog många skratt.

  Hur stämningen var? Ja, återigen säger väl en bild mer än tusen ord. Här från fotoautomaten i ett köpcentrum i Stellenbosch.

  De som skulle även på safari (de flesta) åkte sedan till Johannesburg och vidare till Mabula Game Lodge. Övriga åkte hem till Sverige. En favorit på safariturerna (både i gryning och i skymning, samt även ridande på dagen) var vårtsvinen (Pumba för er som sett Lejonkungen på bio).

  Vi såg också Kapbufflar, en massa antiloper och bockar, zebror, giraffer, flodhästar, krokodiler, noshörningar, elefanter och lejon. Och en massa annat. En fantastisk upplevelse att få se och vara nära naturens vilda skönhet, här i mänsklighetens vagga!